Kwaliteit en kostprijs

Sinds 2002 heeft het RIZIV een overeenkomst met betrekking tot de medisch-psycho-sociale begeleiding bij ongewenste zwangerschap met de LUNA abortuscentra. Via het derde betaler-systeem worden de erkende abortuscentra rechtstreeks vergoed door de mutualiteiten voor de door hen verstrekte zorg.

Een erkenning wordt toegestaan, mits het abortuscentrum aan een aantal voorwaarden voldoet:  de naleving van kwaliteitsnormen inzake de medische en psychosociale zorg, huisvesting en infrastructuur, hygiëne, deskundigheid van het personeel, bereikbaarheid en de samenwerking met een ziekenhuis.

Dit alles met maximale bescherming van de privacy en binnen de voorwaarden gesteld in de wet van 15 oktober 2018 op de zwangerschapsafbreking. De erkenning door het RIZIV kan dan ook gezien worden als de toekenning van een kwaliteitslabel aan het abortuscentrum.

Voor cliënten die in regel zijn met de verplichte Belgische ziekteverzekering beperkt de kostprijs voor de medische en de psychosociale zorg zich tot het remgeld van enkele euro’s. Hiervoor dien je bij de eerste consultatie je identiteitskaart en klevers van je mutualiteit mee te brengen.

De privacy, ook van minderjarigen, wordt binnen deze overeenkomst gewaarborgd.
Ben je niet aangesloten of niet in regel met de mutualiteit, dan zoeken we samen met jou naar een oplossing. Wil je hierover meer informatie, contacteer dan een LUNA abortuscentrum naar keuze (zie ADRESSEN).

EEN SUGGESTIE OF EEN KLACHT?

Wij proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen en de juiste informatie te geven. Heeft u een suggestie of een klacht? Gebruik dan dit contactformulier.

De klachtenprocedure van de LUNA abortuscentra vindt u hier.