Anticonceptie

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via info@abortus.be

 

 • Nee. Een medicamenteuze behandeling met de zogenaamde ‘abortuspil’ mag je niet verwarren met de noodpil of de morning-after pil. De noodpil is een noodanticonceptiemiddel om bevruchting te voorkomen door de eisprong uit te stellen. De abortuspil breekt de zwangerschap af.

  Voor de noodpil heb je geen doktersvoorschrift nodig. Je kan ze bij de apotheek kopen en thuis oraal innemen. Hoe sneller je deze inneemt na onveilige seks, hoe meer kans dat ze effectief werkt en voorkomt dat je zwanger wordt. Ze zorgt ervoor dat de eisprong wordt verstoord of uitgesteld. Als er al een eisprong geweest is op het moment van de onveilige seks, is er een kans op zwangerschap. Daar kan de noodpil dan niets meer aan doen. De noodpil beschermt je dus ook niet tot je volgende menstruatie. Tot dan moet je een condoom gebruiken, om een zwangerschap te voorkomen.

  Een medicamenteuze behandeling is een abortus op basis van medicatie die op kunstmatige wijze een miskraam uitlokt. Deze behandeling is enkel mogelijk als je korter dan 9 weken zwanger bent. Voor de medicamenteuze behandeling moet je, verspreid over 2 of 3 dagen, meerdere tabletten innemen. Hierdoor wordt het vruchtje afgestoten en krijg je een vroege miskraam.

 • Anticonceptie is er in alle kleuren en maten. Bepaal wat voor jou belangrijk is, en doe de test op www.allesoverseks.be/anticonceptie

 • Wat je moet doen als je de pil vergeten bent, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • In welke week je je pil bent vergeten (week 1, 2 of 3)
  • Het merk van de pil
  • Hoeveel pillen je vergeten bent

  Meer info op www.allesoverseks.be/wat-doe-ik-als-ik-de-pil-vergeten-ben

 • Dat mag. Je kan zelf naar de huisarts gaan en een voorschrift vragen voor anticonceptie. Je huisarts heeft beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat hij of zij niet mag doorvertellen aan je ouders dat je langs geweest bent en wat je vraag was.

  Wist je trouwens dat anticonceptie voor vrouwen tot 25 jaar en met een verhoogde tegemoetkoming zo goed als gratis is? Je kan de pil, het spiraaltje gratis halen bij je apotheker. Andere vormen van anticonceptie kan je verkrijgen met korting. Je hebt wel een voorschrift van je dokter nodig.

 • Je kan onmiddellijk na een behandeling opnieuw zwanger worden. Je start best onmiddellijk met een voorbehoedsmiddel of met anticonceptie.

 • Ja, je kunt in de LUNA centra, na een zwangerschapsafbreking, ook een spiraaltje laten plaatsen. Dit kan na een curettage vaak aansluitend op de behandeling. Na een medicamenteuze zwangerschapsafbreking (abortuspil) kan het spiraaltje geplaatst worden tijdens de controle na de behandeling.