Cijfers & feiten over abortus

Abortus is een recht

Abortus is toegestaan door de Belgische wet, erkend als een medische handeling en wordt terugbetaald door de ziekenfondsen als ze wordt uitgevoerd in een erkend centrum, zoals LUNA. Abortus kan in België tot 12 weken zwangerschap. Dat komt overeen met 14 weken als je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Na een zwangerschapstermijn van 12 weken kan abortus in België enkel als de zwangerschap een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van de vrouw of als vaststaat dat het kind zal lijden aan een uiterst zware en ongeneeslijke afwijking. Een abortus later dan 12 weken na de bevruchting zonder deze redenen is in België niet toegelaten. Als je in een dergelijke situatie verkeert, kan je bij de LUNA centra terecht voor een gesprek, informatie en een eventuele verwijzing naar een buitenlandse kliniek.

Abortus is niet uitzonderlijk

Het taboe en stigma rond abortus steunt vaak op onwetendheid of een vooroordeel. Dit is de realiteit. In België heeft 1 op 5 vrouwen in de loop van haar leven een abortus. In 2021, wanneer de laatste officiële cijfers zijn vrijgegeven, werden er 16.702 geregistreerde abortusbehandelingen geteld. Het aantal abortussen volgt de vruchtbaarheidscurve van de vrouw en is het hoogst in de groep van 20-29-jarigen. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Het blijft een hardnekkige mythe dat het vooral tienermeisjes zijn die ongewild zwanger worden.

  • 46% van alle abortussen in 2019 gebeurde bij 20- tot 29-jarige vrouwen;
  • 39% gebeurde bij vrouwen tussen 30 en 39 jaar;
  • 6% bij vrouwen ouder dan 40;
  • slechts 8% van de vrouwen was tussen 15 en 19 jaar.

Abortus is geen aanslag op je mentale welzijn

Het verwerkingsproces is voor iedereen anders. Onderzoek toont aan dat een abortus geen invloed heeft op je mentale welzijn. Een minderheid heeft achteraf problemen om de ervaring een plaats te geven. De belangrijkste voorspeller van je geestelijke gezondheid na een abortus is je geestelijke gezondheid voor de abortus. Dat geldt ook voor andere stresserende gebeurtenissen in het leven, zoals een relatiebreuk, een ontslag of het krijgen van een kind.

Dat neemt niet weg dat abortus voor bijna niemand een makkelijke keuze is. Emoties zijn toegelaten en ook verdriet is normaal. Gun jezelf hierin tijd en zorg.

Ons lang en vruchtbaar leven

Een vrouw is gemiddeld 35 jaar vruchtbaar. Dat is ongelofelijk lang. In theorie heeft ze 13 keer per jaar kans om zwanger te worden. Dat zijn in een leven ruim 450 kansen op een zwangerschap. Als je weet dat een vrouw vandaag gemiddeld 1,55 kinderen krijgt, dan weet je dat het controleren van je vruchtbaarheid een echt huzarenstukje is. Het vergt een grote inspanning en een portie geluk om in de loop van je leven nooit ongepland zwanger te worden.