Cijfers & feiten over abortus

Het taboe en stigma rond abortus steunt vaak op onwetendheid of een vooroordeel. Dit is de realiteit.

Abortus is niet uitzonderlijk

In België heeft 1 op 5 vrouwen in de loop van haar leven een abortus. In 2019, wanneer de laatste officiële cijfers zijn vrijgegeven, werden er 18.027 geregistreerde abortusbehandelingen geteld. Het aantal abortussen volgt de vruchtbaarheidscurve van de vrouw en is het hoogst in de groep van 20-29-jarigen. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Het blijft een hardnekkige mythe dat het vooral tienermeisjes zijn die ongewild zwanger worden.

  • 46% van alle abortussen in 2019 gebeurde bij 20- tot 29-jarige vrouwen;
  • 39% gebeurde bij vrouwen tussen 30 en 39 jaar;
  • 6% bij vrouwen ouder dan 40;
  • slechts 8% van de vrouwen was tussen 15 en 19 jaar.

Abortus is geen aanslag op je mentale welzijn

Het verwerkingsproces is voor iedereen anders. Onderzoek toont aan dat een abortus geen invloed heeft op je mentale welzijn. Een minderheid heeft achteraf problemen om de ervaring een plaats te geven. De belangrijkste voorspeller van je geestelijke gezondheid na een abortus is je geestelijke gezondheid voor de abortus. Dat geldt ook voor andere stresserende gebeurtenissen in het leven, zoals een relatiebreuk, een ontslag of het krijgen van een kind.

Dat neemt niet weg dat abortus voor bijna niemand een makkelijke keuze is. Emoties zijn toegelaten en ook verdriet is normaal. Gun jezelf hierin tijd en zorg.

Ons lang en vruchtbaar leven

Een vrouw is gemiddeld 35 jaar vruchtbaar. Dat is ongelofelijk lang. In theorie heeft ze 13 keer per jaar kans om zwanger te worden. Dat zijn in een leven ruim 450 kansen op een zwangerschap. Als je weet dat een vrouw vandaag gemiddeld 1,55 kinderen krijgt, dan weet je dat het controleren van je vruchtbaarheid een echt huzarenstukje is. Het vergt een grote inspanning en een portie geluk om in de loop van je leven nooit ongepland zwanger te worden.