Abortushulpverlening

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons via info@abortus.be

 

  • Zeker niet. Cijfers wijzen uit dat in België ongeveer één op vijf vrouwen ooit een abortus meemaakt. Niettemin heeft België – samen met Nederland, Zwitserland en Duitsland – het kleinste aantal abortussen ter wereld (<10/1000 vrouwen van 15-44 jaar). In 2019, wanneer de laatste officiële cijfers zijn vrijgegeven, werden er 18.027 geregistreerde abortusbehandelingen geteld. Het aantal abortussen volgt de vruchtbaarheidscurve van de vrouw en is het hoogst in de groep van 20-29-jarigen. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar.

  • Als je in orde bent met de ziekteverzekering betaal je 4,5 euro voor de volledige begeleiding in het centrum. Ben je niet aangesloten of is je aansluiting niet in orde, dan betaal je in principe zelf het totaalbedrag van 561 euro; 226 euro op de eerste consultatie en 335 euro op de dag dat de behandeling start.

    Als dit voor jou moeilijk of onmogelijk is, zoeken we samen met jou naar mogelijke oplossingen. We gaan er immers van uit dat iedere vrouw geholpen moet worden.

  • Ja, de wachttijd is verplicht. Een abortus kan niet onmiddellijk uitgevoerd worden, ook niet als je helemaal zeker bent van je beslissing en hier uitdrukkelijk om vraagt. De wet zegt dat een periode van minstens 6 dagen tussen de eerste consultatie en de effectieve behandeling moet worden gerespecteerd, de zogenaamde bedenktijd.

    De wachttijd kan enkel ingekort worden omwille van een dringende medische noodsituatie, maar niet als je – bijvoorbeeld – op vakantie vertrekt.

    De wet spreekt over een minimum verplichte wachttijd van 6 dagen, maar misschien heb je meer tijd nodig om tot een beslissing te komen. Dat kan natuurlijk ook. Je hebt hiervoor de tijd zolang je onder de grens van 12 weken zwangerschap blijft. Een echografie geeft hierover duidelijkheid.

  • Het is normaal dat je na een curettage of de medicamenteuze behandeling nog een tijdlang bloed blijft verliezen. Soms duurt dit een week en soms tot de volgende menstruatie. Ook zitten daar vaak stolsels bij, dikke stukjes bloed. Daar hoef je je niet ongerust om te maken. Het bloedverlies kan ook even weg zijn en dan weer terugkomen, dit verloopt bij iedereen anders.

    Is het bloedverlies heel heftig en heb je 4 doorweekte maandverbanden per uur en dat minstens 3 uur achter elkaar? Of heb je meer dan 38° koorts? Dan raden we je aan om contact te nemen met het abortuscentrum of met je huisarts.

  • Meestal word je binnen vier tot zes weken na een abortus weer ongesteld. Dat geldt zowel voor een behandeling met curettage als voor een medicamenteuze behandeling. Na de behandeling tot de volgende menstruatie kan je onregelmatig bloedverlies hebben. Ook je menstruatie kan in het begin nog wat afwijken van het ‘normale’ patroon. Gebruik je de pil, dan komt de bloeding meestal na de eerste strip. De eerste menstruatie is vaak anders dan je gewoon bent: ze kan veel heviger of langer zijn, of juist veel minder en korter. De eerste menstruatie zegt niets over hoe je menstruaties daarna zijn.

  • Privacy en discretie staan bij LUNA centraal. Helemaal anoniem is het niet, want je moet wel je identiteitskaart tonen als je in het abortuscentrum bent. De LUNA centra hebben een afspraak met het RIZIV waardoor de anonimiteit ook bij de ziekenfondsen met de grootste zorg bewaakt wordt.

    Uiteraard zijn de LUNA-medewerkers ook onderworpen aan het beroepsgeheim. Ze mogen je ouders, partner, familie, … niet op de hoogte brengen van je bezoek aan een LUNA centrum, je vraag om abortus, of van een eventuele behandeling.

    Dat geldt ook voor minderjarigen. Medeweten of instemming van de ouders is niet nodig. Als je als jongere nog vermeld staat bij je ouders, zorgen de ziekenfondsen voor je anonimiteit. Als je alle kosten zelf wil betalen en dus geen tussenkomst van de mutualiteit wil, kan dat natuurlijk ook.

    Aan het eind van de behandeling krijg je een brief mee voor je huisarts of gynaecoloog. Je mag zelf beslissen of je deze brief daadwerkelijk aan je huisarts geeft.

  • Nee, je hoeft niet eerst naar je huisarts of gynaecoloog te gaan vooraleer je een afspraak maakt in een LUNA centrum. Zodra je een positief resultaat ziet op je zwangerschapstest, kan je een eerste afspraak maken. Als je bij LUNA terecht komt na controle door je huisarts of gynaecoloog, breng dan de doorverwijsbrief van je huisarts of gynaecoloog mee op de eerste consultatie.

  • Neen, om de zwangerschap te beëindigen heb je als minderjarige geen toestemming nodig van je ouders. De wet bepaalt dat je zelf beslist, ongeacht je leeftijd.

  • Ja, je mag zowel tijdens de eerste consultatie als tijdens de behandeling je partner of een andere vertrouwenspersoon meenemen naar het centrum.

  • Kom je naar het abortuscentrum voor een vooronderzoek of een behandeling? Dan kunnen wij een ziekte- of afwezigheidsattest voorzien voor je werk of school. Dat is overigens een standaardattest dat door alle artsen wordt gebruikt. Er staat niet op dat je bij LUNA bent geweest en ook niet waarom. Dat hoort tot het beroepsgeheim.

  • Heb je een afspraak voor een curettage, neem dan het volgende mee:

    • een extra onderbroek (geen string)
    • maandverband
    • een nachthemd of lang T-shirt
    • een trui of vest
    • slippers
  • Wat je zal voelen valt moeilijk te voorspellen. De ervaring verschilt enorm van persoon tot persoon. We maken een onderscheid tussen een zuigcurettage en de medicamenteuze behandeling.

    Van de toediening van de lokale verdoving bij een zuigcurettage wordt over het algemeen weinig gevoeld, terwijl het wijder maken van de baarmoederhals meestal een lichte menstruatiepijn veroorzaakt. Bij het leegzuigen van de baarmoederholte trekt de baarmoeder samen, wat te vergelijken is met flinke menstruatiepijn.

    Bij een medicamenteuze behandeling kan je na het innemen van de prostaglandines last hebben van krampen. Ook hier is de ervaring zeer verschillend. Sommigen voelen amper dat hun baarmoeder samentrekt, anderen voelen lichte tot hevige krampen. De hulpverleners geven je graag advies over welke pijnstillers je kan nemen.

  • Abortus is veilig. In België wordt de behandeling uitgevoerd in wettelijk erkende centra, zoals de LUNA centra. Complicaties kunnen zich bij elk medisch handelen voordoen, maar ervaring leert dat complicaties zeldzaam zijn en snel behandeld kunnen worden.

    De hulpverleners van de LUNA centra leggen uit hoe de behandeling verloopt. Ze geven raad waar je na de behandeling terecht kan als je je zorgen maakt.

  • Hoelang de behandeling duurt is afhankelijk van de gekozen behandeling. Als je voor een zuigcurettage kiest, blijf je (afhankelijk van hoe je jezelf voelt) ongeveer één tot drie uur in het centrum. De behandeling zelf duurt maximum een kwartier.

    Als je kiest voor de medicamenteuze behandeling kom je langs voor het innemen van de Mifepristone-pil. Reken daarvoor ongeveer een uur. Eén of twee dagen daarna start je thuis fase 2 met de prostaglandines.

  • Heb je een curettage gehad, dan raden we uit voorzorg aan de eerste week na de behandeling geen tampons te gebruiken, geen vaginale seks hebben, niet te zwemmen of in bad te gaan. Douchen mag wel. Zo voorkom je dat je een infectie krijgt. Ook kun je in de eerste week beter geen zware lichamelijke inspanningen verrichten of zwaar tillen. Bij pijn kun je pijnstillers gebruiken, zoals Paracetamol of Ibuprofen.

  • Je kan onmiddellijk opnieuw zwanger worden. Dat is ook de reden waarom er in de LUNA abortuscentra zoveel aandacht wordt besteed aan voorbehoedmiddelen. Je krijgt steeds de raad om onmiddellijk met een voorbehoedsmiddel te starten of er altijd één te gebruiken.

  • Na een zwangerschapstermijn van 12 weken (of 14 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie) kan abortus in België enkel als de zwangerschap een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van de vrouw of als vaststaat dat het kind zal lijden aan een uiterst zware en ongeneeslijke afwijking.

    Een abortus later dan 12 weken na de laatste menstruatie zonder deze redenen is in België niet toegelaten. In landen zoals Nederland en Groot-Brittannië wel. Als je in een dergelijke situatie verkeert, kan je bij de LUNA centra terecht voor een gesprek, informatie en een eventuele verwijzing naar een buitenlandse kliniek.

  • Een abortus onder volledige narcose kan enkel in een ziekenhuis. Let wel, ziekenhuizen hebben geen rechtstreekse overeenkomst met het RIZIV. Hier geldt de reguliere werking van de ziekteverzekering, waardoor de kostprijs hoger ligt dan bij een abortuscentrum. De kostprijs kan per ziekenhuis verschillen.

    www.labyrint-zna.be