28.09.2023

Opinie

Seksuele vorming op school: het recept voor minder abortussen. Dat jongeren vroeger seksueel actief zijn als je met hen over seks praat, is een fabeltje.

13% van alle zwangerschappen in ons land wordt vrijwillig afgebroken. In absolute cijfers betekent dat 17.000  tot 18.000 abortussen per jaar in België. Dat zijn er buitengewoon weinig. Ons land heeft immers één van de laagste abortuscijfers ter wereld.

We leven dan ook in een progressief land, met een abortuswet en goede hulpverlening. Seks is oké: je mag het hebben, je mag ervan genieten, en doe het vooral veilig en met wederzijdse toestemming. Anticonceptie is makkelijk verkrijgbaar en er is weinig taboe over seksualiteit en voortplanting. Als je zo weinig mogelijk abortussen wilt, is dát het geheime recept. 

Dat jongeren vroeger seksueel actief zijn als je met hen over seks praat, is een fabeltje. Onderzoek toont aan dat jongeren die seksueel voorgelicht zijn, net later en meer bewust aan seks beginnen. Ze hebben ook minder vaak te maken met tienerzwangerschappen. Des te meer bla bla, des te doordachter de boem boem. 

Toch lijkt niet iedereen daarvan overtuigd. Wanneer in Franstalig België scholen in brand gestoken worden omwille van een schamele twee uur verplichte seksuele opvoeding in de klas; en in Vlaanderen seksuele vorming zelfs radicaal uit de eindtermen geflikkerd wordt vanaf het 3de middelbaar, zouden alle alarmbellen tegelijk moeten rinkelen. 

Hallo beleidsmakers, welkom in de 21ste eeuw. Het tijdperk waarin elke jongere via de smartphone 24 uur op 24 toegang heeft tot een onuitputtelijke bron van informatie. Wie niks weet over seks, voorplanting of anticonceptie, gaat daar heus wel zelf naar op zoek. En wie doet dan de kwaliteitscontrole? Of vinden we het prima dat TikTok voor jongeren de voornaamste informatiebron is en dat ze niet in de veilige ruimte van de school terecht kunnen met vragen?

Het is cruciaal dat scholen tegenwicht bieden via correcte info. Goede seksuele vorming beschermt en vormt onze jongeren. Het maakt hen weerbaarder en zorgt dat ze beter hun eigen grenzen kunnen aangeven. Het gaat niet alleen om veilige, fijne en gewenste seks, maar ook over leren hoe je lichaam werkt, zijn wie je wilt zijn en respectvol communiceren en omgaan met anderen. Wie daar van jongs af mee bezig is, is beter in staat om te genieten van seksualiteit en gezonde keuzes te maken.

Keuzes kúnnen maken. Daar draait het uiteindelijk om. Want, ondanks alle voorlichting en pogingen om een zwangerschap te vermijden, lukt dat niet altijd. We moeten ook durven praten over de vraag ‘Wat als het misloopt?’. 

Niemand wil ongepland zwanger zijn en niemand wil een abortus nodig hebben. Maar als je toch ongewild zwanger bent, is het ongelooflijk belangrijk om een keuze te hebben. Daarom is het belangrijk dat de regering luistert naar de adviezen van de expertencommissie om de wetgeving te verbeteren. Wel of niet een kind op de wereld zetten, is wellicht één van de belangrijkste keuzes die je in het leven kan maken. Laat ons dat alsjeblieft bespreekbaar maken, van jongs af.

Aan alle geëngageerde leerkrachten een warme oproep om eventuele schroom en schaamte aan de kant te schuiven, het gesprek aan te gaan – eventueel met hulp van gespecialiseerde vormingsinstanties – en aandacht te besteden aan dit thema. Aan alle jongeren de moed en durf om die aandacht op te eisen. Laat dat de boodschap zijn op deze Safe Abortion Day.

 

Namens LUNA abortuscentra vzw, deMens.nu, cgso vzw, De Maakbare Mens, Rebelle vzw, Punt vzw en Pimento