Het is voor mij heel belangrijk om – áls ik een kind ter wereld breng – ervoor te zorgen dat het de best mogelijke kansen heeft vanaf het prilste begin.

Anoniem – zot van wandelen en lezen

Ik koos een eerste keer voor een abortus omdat het op dat moment heel slecht ging tussen mij en mijn toenmalige vriend. Ik zat op de koop toe met een zware burn-out. Mijn ex zag het op dat moment helemaal niet zitten om een kindje te hebben, en ik zag mezelf er toen niet toe in staat om alleenstaande moeder te zijn. Het is voor mij heel belangrijk om – áls ik een kind ter wereld breng – ervoor te zorgen dat het de best mogelijke kansen heeft vanaf het prilste begin. Ik weet ook dat de eerste twee levensjaren cruciaal zijn in een mensenleven, en net die twee jaren zou ik mijn kindje niet hebben kunnen geven wat het nodig had.

Mijn tweede abortus deed ik met mijn huidige vriend. We zien elkaar doodgraag, maar we hebben allebei al een kind en op dit moment is dat meer dan genoeg voor ons. We houden van ze allebei en willen hen alles geven wat we kunnen. Met nog een derde kind erbij, zouden we daar niet meer toe in staat zijn. We zouden er mentaal door gesloopt worden, iets waar onze relatie én onze kinderen onder zouden lijden. Nóg een scheiding erbij, daar staat niemand op te wachten. Wij niet, onze kinderen niet en de nieuwe baby al zeker niet. Daarom besloten we met heel veel pijn in het hart om de zwangerschap stop te zetten. Een moeilijk keuze, maar een keuze die vier mensen zeker ten goede komt.

De zoektocht naar een gepast voorbehoedsmiddel vind ik niet gemakkelijk. Ik ben heel gevoelig aan extra hormonen. Ik heb dat negen jaar lang geprobeerd en werd er erg apathisch door, met een ondermaats libido. Het koperspiraaltje geeft kans op langdurige buikpijn en andere ongemakken, een condoom is voor ons onaangenaam omdat het de gevoeligheid fel vermindert. We zijn bang voor mogelijke bijwerkingen van sterilisatie zoals impotentie of vervroegde menopauze. Ik vind het belangrijk dat dit ook meer bespreekbaar wordt. Er zijn wellicht heel wat vrouwen die de pil nemen en het dus niet begrijpen dat mensen ongewenst zwanger kunnen worden. Maar de keuze voor een passend voorbehoedsmiddel is niet voor iedereen zo gemakkelijk.

De zoektocht naar een gepast voorbehoedsmiddel vind ik niet gemakkelijk. Ik vind het belangrijk dat dit ook meer bespreekbaar wordt.