Ik kende de theorie van naald tot draad, en toch liep het mis. 

Anoniem – vroedvrouw – 26

Mijn eindwerk in de opleiding vroedkunde ging over de rol van een vroedvrouw in de abortushulpverlening. Daarvoor had ik stage gedaan in een abortuscentrum. Ik kende de theorie van naald tot draad, en toch liep het mis. Ik nam de pil, maar door onregelmatige shiften in het ziekenhuis deed ik dat niet altijd even stipt. Ik had in die periode enkele losse contacten, maar niks serieus. De verrassing was dan ook redelijk groot toen ik de positieve zwangerschapstest in mijn handen hield. Ik belde meteen naar mijn beste vriendin. Zij reageerde eerst enthousiast, maar toen ze hoorde dat ik de zwangerschap niet wilde, steunde ze me helemaal.

Ik had op dat moment geen vaste job, woonde nog thuis en had geen stabiele relatie. Niet de combinatie die ik altijd in mijn gedachten had, waardoor ik de keuze niet enkel met mijn verstand, maar ook met mijn hart heb gemaakt. Want ik kon op dat ogenblik een kleintje niet alles geven waar ik ooit van droomde. Ik ging door de procedure en sloot mijn gevoelens voor enkele maanden af, zodat ik de tijd kreeg om mijn beslissing te verwerken. Ik weet dat ik het in die periode moeilijk had met pasgeboren baby’s. Redelijk lastig als je vroedvrouw bent.
Ik zocht afleiding in muziek, concerten en uitjes, terwijl ik normaal eigenlijk best een huismus ben. Ik deed alles om niet te moeten voelen. Tot mijn uitgerekende bevallingsdatum naderde. In die periode kreeg ik het ineens heel moeilijk. Ik zocht hulp en praatte erover met een psychologe. Gelukkig kon ik ook steeds bij mijn beste vriendin terecht. Zij was/is er altijd voor mij en dat heeft me enorm geholpen.

Een abortus was voor mij toen de beste keuze. Ik wil heel graag kinderen, maar wel op het juiste moment en met de juiste partner.

Ik heb het gevoel dat deze ervaring van mij een betere vroedvrouw maakt, omdat ik weet waar mensen die een zwangerschap afbreken doorgaan. Of je kiest voor een abortus bij een ongewenste zwangerschap, of noodgedwongen omwille van medische redenen, het is nooit een makkelijke beslissing. Ik kan me dan ook enorm kwaad maken in mensen die een uitgesproken mening hebben tegen abortus. Het voelt onrechtvaardig dat anderen een mening hebben over een keuze die jij maakt.

Ik heb het gevoel dat deze ervaring van mij een betere vroedvrouw maakt, omdat ik weet waar mensen die een zwangerschap afbreken doorgaan.