Maar zelden praten mensen over de échte impact die een kind op je leven heeft. En het feit dat een kind alles op z’n kop zet.

Psychologe – mama van 2

Als je zwanger bent, hebben mensen het vooral over de praktische dingen die je in orde moet hebben. Een mooie kinderkamer, voldoende rompertjes en een schommelstoel. Maar zelden praten ze over de échte impact die een kind op je leven heeft. En het feit dat een kind alles op z’n kop zet.

Ik heb zelf 2 prachtige kindjes en heb het moederschap zwaar onderschat. Mijn meisjes waren allebei huilbaby’s en ik wilde alles perfect volgens de boekjes doen. Tegen de tijd dat mijn 2de kindje een paar maanden oud was, kon ik niet meer. We zaten toen net in volle lockdown, dus de hulp die je als jonge mama normaal van buitenaf krijgt, was er niet. Ik kreeg een postnatale depressie. Ik schaamde me en voelde me schuldig. Ik ben toch zelf psycholoog? Waarom kan ik dit dan niet?

Omdat ik me in die periode zo slecht en moe voelde, vielen de zwangerschapssymptomen niet echt op. Bovendien nam ik anticonceptie en mijn man had een afspraak voor een vasectomie geprikt. Ik was één van die vrouwen die dacht dat het haar nooit zou overkomen. De schok was groot toen ik uiteindelijk zwanger bleek. Ik was al 9 weken ver.

De vriendinnen die ik in vertrouwen nam, reageerden in eerste instantie enthousiast, waardoor ik me dubbel zo slecht voelde. Toen ik naar mijn huisarts ging voor een bloedname om de zwangerschap te bevestigen, vroeg zij meteen naar mijn gevoel tegenover de zwangerschap. Zij wist dat dit niet het juiste moment was voor nog een kind. Dat was voor mij een grote troost. Ze verwees me door naar LUNA.

We hadden als gezin, als koppel, niet de draagkracht om nog een kind te krijgen. Ik ben dankbaar dat ik deze beslissing kon nemen, uit zelfzorg en uit zorg voor ons gezin.

Ik ben dankbaar dat ik deze beslissing kon nemen, uit zelfzorg en uit zorg voor ons gezin.