Naast ‘moeilijk zwanger’ worden, bestaat er ook iets als ‘extreem vruchtbaar’ zijn. Ook dat is een taboe.

Marie-Joƫlle, 35 jaar

Het abortuscentra is geen vreemde voor me geweest de afgelopen 7 jaar. Elk verhaal is uniek, dus ook het mijne.

In 2017 werd ik voor het eerst geconfronteerd met een ongeplande zwangerschap. Ik had pas een nieuwe relatie, een fantastische job en was in de fleur van mijn leven. Tot ik ziek werd en ik plots 7 weken zwanger bleek. Huh? Hoe dan? Ik neem toch de pil? Ik nam contact met LUNA en voelde me heel snel veilig met mijn verhaal. Voor mij was de beslissing voor een abortus snel gemaakt. De mogelijkheden tot andere soorten anticonceptie werden voorgelegd en ik besliste iets anders dan de pil te proberen. Ik werd heel erg goed begeleid tijdens heel de behandeling en het was voorbij voor ik het zelf wist. Het is pas erna dat ik me erg slecht en schuldig voelde. Ik vroeg me af of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Een leeg gevoel ontstond en – buiten mijn mama – was er niemand met wie ik er echt over kon praten.

Twee jaar later overkwam me hetzelfde. Ik schrok opnieuw heel erg, want ik nam toch anticonceptie? Met trillende hand belde ik naar LUNA. Daar werd ik opnieuw met de nodige zorg doorheen heel het proces geholpen. Ik merkte al snel dat deze anders aanvoelde dan de eerste keer.

Het overkwam me erna nog twee keer. De beslissing maken was telkens verschrikkelijk. Ik kreeg ook erg veel kritiek over me heen. Mensen zeiden dat ik blij zou moeten zijn om zo vruchtbaar te zijn. En dat ik ook eens moest denken aan de vrouwen die moeilijk zwanger worden…. Ik was ondertussen gelukkig sterk genoeg om vooral heel erg dicht bij mezelf te blijven.

Naast ‘moeilijk zwanger’ worden, bestaat er ook iets als ‘extreem vruchtbaar’ zijn. In dat verhaal bevind ik mij. Ook dat is nog steeds een taboe. Lange tijd heb ik met angst rondgelopen. Angst om zwanger te worden. Dat woog ontzettend zwaar op mij. Bij elke verandering in mijn lichaam had ik schrik dat ik weer een positieve test zou afleggen.

Gelukkig heb ik nu een manier gevonden waarbij ik terug controle heb over mijn lichaam. Onder begeleiding leerde ik mijn lichaam beter kennen en kon ik signalen opvangen over mijn vruchtbaarheid. Ik zeg niet dat dit voor iedereen werkt, maar in mijn geval heeft het zeker mijn leven veranderd.